Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek
Amsterdam UMC
Het onderzoek van Linda Douw houdt in het kort het volgende in:
Het PREDICT-project heeft als doel postoperatieve achteruitgang bij glioompatiënten te voorspellen met behulp van klinische en geavanceerde connectome of hersennetwerkgebaseerde voorspellers.
We zullen eerst een classifier voor achteruitgang trainen met alleen demografische en generieke computationele modellering, en vervolgens dit model personaliseren met geavanceerde connectome-gegevens. Ten slotte zullen we het model valideren in een nieuw patiëntcohort. Dit project maakt cruciaal gebruik van concepten uit nieuwe neuro-oncologische literatuur, waarbij de interactie tussen tumoren en de hersenen wordt onderzocht om relevante klinische resultaten te voorspellen. Het combineert uniek generatieve computationele modellering met machine learning voor het kunnen verbeteren van oncologische zorg in de toekomst. Uiteindelijk streeft het project ernaar onzekerheid te verminderen voor patiënten die een operatie ondergaan alsmede hun zorgprofessionals, en mogelijk gepersonaliseerde revalidatiestrategieën mogelijk te maken om de veerkracht van de hersenen te verbeteren bij degenen die risico lopen op achteruitgang.
Het PREDICT-team bestaat uit een neurochirurg met grote interesse in geavanceerde analyses die patientuitkomsten kunnen verbeteren (prof. Philip De Witt Hamer), een natuurkundige/neuroloog met ruime expertise in computationele modellering (dr. Prejaas Tewarie), een technisch geneeskudinge met veel kennis van kunstmatige intelligentie (dr. Roelant Eijgelaar) en een neuropsycholoog/ netwerkneurowetenschapper met ervaring in het combineren van beeldvorming en cognitie bij deze patiënten (dr. Linda Douw).