Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek
Radboudumc
Het onderzoek van Kristian Overduin houdt in het kort het volgende in:
Thermische ablatie is een alternatief voor opereren bij vroeg-stadium primaire levertumoren en kleine leveruitzaaiingen. Vergeleken met een operatie, is ablatie veiliger, goedkoper en leidt tot een sneller herstel, echter er treedt vaker lokale terugkeer van de tumor op. Dit leidt tot ongewenste herbehandelingen en beperkt het gebruik van ablatie als eerstekeus-behandeling.
In voorgaande onderzoeken zijn 3D behandelmarges, die kunnen worden afgeleid van CT-beelden die tijdens de procedure worden verkregen, een belangrijke voorspeller van lokale tumor terugkeer na ablatie van levertumoren gebleken. De gebruikelijke handmatige analyses om de behandelmarge te bepalen zijn echter tijdrovend en variabel tussen verschillende artsen, waardoor de betrouwbaarheid en toepasbaarheid tijdens de behandeling van deze methode worden belemmerd.
In het AI-IMAGINE willen we onderzoeken of en hoe we met behulp AI een automatische methode kunnen ontwikkelen om behandelmarges te bepalen en behandelsucces te voorspellen tijdens ablatie van levertumoren. Hiermee kan de arts tijdens de behandeling beter inschatten of de behandeling succesvol is en, in de toekomst, zonodig direct bijbehandelen. We verwachten dat dit leidt tot een verlaging van het aantal patiënten waarin de tumor lokaal terugkeert en het voorkomen van herbehandelingen. Uiteindelijk hopen we patiënten hiermee een minimaal invasieve behandeling te kunnen geven die even effectief is als een operatie, maar minder belastend, veiliger en goedkoper.
Het AI-IMAGINE project is een internationale samenwerking tussen onderzoeksgroepen in beeldgeleide behandelingen (MAGIC) en kunstmatige intelligentie (DIAG) van de afdeling Beeldvorming van het Radboudumc en meerdere academische ziekenhuizen (Leiden UMC, Amsterdam UMC en Medische Universiteit Innsbruck) en onderzoeksinstituten (Fraunhofer MEVIS).